• Chaupa we Katowicach-Koszutce
TYP: do pomiyszkanio
KAJ: Katowice-Koszutka, Ślōnski Wojewōdztwo
CECHUNEK: 2017 r.
DOM JE WIELGI:
GRONDSTIK:
BUDUJE: priwatny
WIELA ZROBIONE: rychtuje

ZMIANY WEWNĄTRZ 
Przebudowywany budynek nie zmieni swojego układu funkcjonalnego. Rozbudowana zostanie strefa dzienna o salon a także zostanie otwarta przestrzeń między salonem, kuchnią i strefą wypoczynkową z kominkiem. Klatka schodowa zostanie włączona do strefy mieszkalnej poprzez likwidację przewężeń i wejść do dawnych mieszkań na każdej kondygnacji. Piwnica pogłębiona, znajdować się w niej będą pomieszczenia techniczne i pomocnicze. Budynek będzie posiadał wentylację mechaniczna z rekuperacją.


ZMIANY NA ZEWNĄTRZ
Przebudowywany budynek w pierwotnym założeniu był projektowany w stylu modernistycznym. Stoi w sąsiedztwie budynków w większości w podobnej modernistycznej stylistyce. Znaleziono oryginalne plany w archiwum Konserwatora Wojewódzkiego, projektantem był znany śląski architekt Tadeusz Michejda. 

Na przestrzeni lat budynek otrzymał stolarkę okienną pozbawioną podziałów modernistycznych, znacznie zmniejszoną i w kolorze drewna. Budynek nie miał także sztukaterii na gzymsach i przy cokole, elewacje ocieplono 5cm styropianu i otynkowano w kolorze żółtym. Obecny stan nie spełniał wymagań konserwatorskich i nie reprezentował estetyki przystającej do willowej dzielnicy.

Głównym zadaniem było doprowadzenie budynek do stanu jak na pierwotnym projekcie bądź nawiązać w niego jednocześnie rozbudowując strefę dzienną. Budynek zostanie ocieplony przy zastosowaniu jak najcieńszej warstwy izolacji. 
Elewacje otrzymają kolor jasno szary i biały, cokół obłożony naturalnym kamieniem – szary gnejs. Przy gzymsie zostanie odtworzony profil sztukaterii biegnący wokół linii dachu. Balkony i nowy taras zostaną zakończone gzymsem schodkowym. 
Nowa stolarka okienna w kolorze białym będzie miała podziały wertykalne i horyzontalne wg założeń modernistycznych. Okna częściowo będą posiadały nawiewniki wg wskazań projektu wentylacji mechanicznej.

Na tarasie na piętrze i na balkonach balustrady z horyzontalnymi podziałami, wykonane z profili i płaskowników stalowych ocynkowanych. Kolor grafitowy. 
Za domem w części ogrodowej powstanie taras z płyt kamiennych oraz schody ogrodowe z czarnego lastryko. Po obu stronach schodów murowane kwietniki.
Budynek otrzyma zewnętrzne oświetlenie elewacji.

Wszystkie elementy architektury zostały konsultowane i zatwierdzone przez Biuro Konserwatora Miejskiego w Katowicach. 


ZMIANY W LICZBACH 
Zestawienie powierzchni: 
istniejąca / projektowana: 
Powierzchnia uż.: 365,22 m² / 413,77 m² 
Powierzchnia netto 492,66 m² / 541,21 m² 
Powierzchnia zab.: 159,53 m² / 220,45 m²


POLSKI | ENGLISH | SLŌNSKI
 
  DEKOP PRACOWNIA ARCHITEKTURY © 2015 | PROJEKT WWW: FDGSTUDIO.net | CMS: Tikuna.NET