• Dom w Katowicach - Zarzeczu
TYP: budynek mieszkalny
LOKALIZACJA: Katowice, woj. Śląskie
PROJEKT: 2018 r.
POWIERZCHNIA:
POWIERZCHNIA DZIAŁKI:
INWESTOR: prywatny
FAZA: w trakcie realizacji

ZMIANY WEWNĄTRZ
Poprzez wyburzenia i wydzielenie nowymi ścianami działowymi powstały nowe pomieszczenia na parterze. Na piętrze zlikwidowano poddasze nieużytkowe, w jego miejsce piętro z otwartym studiem (salon, jadalnia, kuchnia) oraz łazienka. Na piętrze możliwość wyjścia na taras na dachu parteru.

ZMIANY NA ZEWNĄTRZ
Budynek zostanie ocieplony na parterze, piętrze i dachy. Otynkowany w kolorze białym, cokół, kwietniki i schody wejściowe z grafitowej płytki klinkierowej z szarą fugą. Gzyms i ramy od strony wschodniej – obite drewnianymi deskami koloru naturalnego drewna. Wymienione zostaną okna na nowe aluminiowe w kolorze grafitowym. Na piętrze portfenetry otwieralno-uchylne i przesuwne, jednocześnie okna z narożnikami szklanymi bez profili. Na parterze portfenetry otwieralno-uchylne, w piwnicy okna w kształcie kwadratów do wszystkich pomieszczeń, osadzane w osiach okien parterowych. Dach płaski na stropodachu z płyty żelbetowej monolitycznej.
Na działce nie ma miejsca na tereny zielone rekreacji ani na taras. W związku z tym wykorzystano zadaszenie  od wschodu na taras drewniany. Jest on zamknięty ramą która będzie przenosić żagle słoneczne oraz pionowe żaluzje przesuwne. Wyjście na taras z poziomu piętra bezpośrednio ze strefy dziennej.
Przebudowa i nadbudowa w obrysie istniejącego budynku.

ZMIANY W LICZBACH 
Zestawienie powierzchni: 
istniejąca / projektowana: 
Pow. uż.: 227,79 m² / 279,25 m² 
Pow. netto: 332,38 m² / 334,34 m² 
Pow. zab.: 68,44 m² / 168,44 m²

 


POLSKI | ENGLISH | SLŌNSKI
 
  DEKOP PRACOWNIA ARCHITEKTURY © 2015 | PROJEKT WWW: FDGSTUDIO.net | CMS: Tikuna.NET